Zimno wyciskany sok: czy jest zdrowy?

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Gwiazdy takie jak Gwyneth Paltrow i Demi Moore, opowiadają się za poprawą profilu żywieniowego i korzyści zdrowotnych. Bliżej domu, Alia Bhatt i Jacqueline Fernandes są wielkimi fanami. Nic dziwnego, że soki tłoczone na zimno do całej wściekłości. Mogą być droższe, ale wysokociśnieniowo pasteryzowane soki pasteryzowane wydają się znajdować wielu zwolenników wśród osób dbających o zdrowie i kondycję fizyczną. Ale czy soki pasteryzowane na zimno są lepsze dla Ciebie niż ich tradycyjne odpowiedniki?

Co to jest sok tłoczony na zimno?

Tradycyjne miksery do soków są odśrodkowe; polegają na szybko wijących się ostrzach, które rozrywają owoce i warzywa, aby utworzyć sok. Proces ten naraża produkt na działanie tlenu i ciepła oraz może powodować degradację witamin i substancji fitochemicznych, które są dobre w szklance soku. Sokowirówka tłoczona na zimno rozdrabnia i wyciska - rodzaj "mastykatu" - produkt, omijając dodatkowy tlen i ciepło, które zabijają składniki odżywcze. Następnie sok poddawany jest obróbce pod wysokim ciśnieniem - bardzo wysokie ciśnienie jest stosowane do każdej butelki świeżo wyciśniętego soku. Ten "tłoczony na zimno" sok jest następnie zamykany i musi być chłodzony.

Ostatnia chwilowa moda na zdrowie stała się przemysłem wartym wiele miliardów dolarów. W Stanach Zjednoczonych, firmy takie jak Whole Foods i Starbucks jeżdżą na tym trendzie, podczas gdy w Indiach wielu nowych graczy wskoczyło na bandwagon. Należą do nich: Sokowirówka prasowana, Antidotum, Relish Nutrition, Sok Up i Surowirówka.

Ponieważ wszyscy mówią o zaletach tego wariantu "tańszego, ale zdrowszego soku", wymieniamy 7 faktów, które musisz wiedzieć o soku tłoczonym na zimno:

1. Tradycyjne pasteryzowane soki są zwykle bogate w dodatki, takie jak cukier i konserwanty, co czyni je niezdrowymi. Z kolei sok pasteryzowany na zimno zazwyczaj nie zawiera tych dodatków.

2. Sok tłoczony na zimno ma dłuższy okres przydatności do spożycia niż sok niepasteryzowany, który jest bardziej podatny na zanieczyszczenie bakteriami i drożdżami.

3. Zwolennicy soków tłoczonych na zimno mogą twierdzić, że minimalna ekspozycja na ciepło i powietrze zapewnia, że soki tłoczone na zimno zawierają więcej witamin, minerałów i enzymów, ale twierdzenie to nie jest poparte obszernymi badaniami.

4. W niektórych przypadkach, takich jak czerwone pomidory, technologia bezcieplna może nie być dobra, ponieważ ciepło jest tym, co zamienia trans-izomery likopenu w cis-lizopeny, które są lepiej wchłaniane przez jelita.

5. Sok tłoczony na zimno jest oceniany jako zawierający więcej włókien niż zwykła odmiana, ale badania na Uniwersytecie Stanowym Ohio pokazują, że włókna mogą sekwestrować niektóre związki i zapobiegać wchłanianiu niektórych składników odżywczych.

6. Badania wykazały, że poziom składników odżywczych i substancji fitochemicznych w soku zależy w dużym stopniu od jakości produktu. Cykl wzrostu, czas zbioru i świeżość są znacznie bardziej istotne niż proces produkcji soku.

7. Poziom składników odżywczych w soku zmienia się w zależności od wybranej metody sokowania. Ponieważ jednak niewiele jest badań nad tłoczeniem na zimno, nie można stwierdzić, czy zapewni ono najlepszą absorpcję składników odżywczych w porównaniu z innymi metodami produkcji soku. Nie jest również jasne, czy wchłanianie tych składników odżywczych sprawi, że staniesz się o wiele zdrowszy, ponieważ znowu brak jest badań. Dlatego nie można powiedzieć, że soki prasowane na zimno są rzeczywiście lepsze dla Ciebie.

Co mówią eksperci

  • Szklanka soku - tłoczonego na zimno lub zwykłego - nie wywołuje uczucia nasycenia, które może wywołać owoc - pełen włókien. W końcu dodaje się sok do normalnego spożycia i zwiększa ilość kalorii.
  • W porównaniu z wieloma innymi produktami spożywczymi owoc może być niskokaloryczny, ale ma wysoką zawartość cukru. Szklanka soku zawiera zazwyczaj cztery lub pięć sztuk owoców i ma zawartość cukru we wszystkich owocach.
  • Badania na Uniwersytecie Cambridge zalecają zmianę zaleceń, aby szklanka liczyła się do zalecanej minimalnej pięciodniowej porcji owoców i warzyw.
  • Jeśli zdecydujesz się na sokowirówkę tłoczone na zimno, nie mogą i nie powinny one zastępować całych owoców i warzyw w diecie. Sok wszelkiego rodzaju nie działa jako szybkie rozwiązanie dla niezdrowych nawyków żywieniowych.

Nie ma jeszcze wystarczająco dużo naukowego poparcia, że pluskanie na sokowirówkę prasowaną na zimno może być korzystne dla Twojego zdrowia. Zamiast tego, wybierz kawałek świeżego owocu lub warzywa. Jest na minimalnie przetworzony, w naturalnej formie i ma dużo włókna.

Zobacz również