Czy soki tłoczone są lepsze od tych wyciskanych?

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Soki owocowe, warzywne czy też owocowo-warzywne możemy pić przez okrągły rok. Wiele osób tak właśnie postępuje, są jednak i takie, który interesują się nimi przede wszystkim wiosną i latem.

Przedstawiciel marki Hurom

Polska wyjaśnia, że jest to efekt tego, że każdy szuka możliwości orzeźwienia się. Najlepszym sposobem jest sięgnięcie po zdrowy, smaczny i chłodny sok z dodatkiem kilku kostek lodu. Przyrządzone samodzielnie w domu soki zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. Zaczynamy przyrządzać je chętniej, rzadziej sięgamy więc po te gotowe. Te drugie możemy mieć oczywiście natychmiast, do tego bez najmniejszego wysiłku. Jednak to ten domowy będzie zdrowszy, gdyż nie będzie zawierał cukru, wody i różnego rodzaju chemicznych dodatków. Do tego przyrządzając sok w domu tylko od nas zależy jakich składników użyjemy do jego przygotowania. Kilka lat temu na rynku pojawiły się wyciskarki do soków. Od tej chwili trwa zagorzały spór między zwolennikami tych urządzeń a zwolennikami przygotowywania soku w sokowirówce. Zdaniem specjalistów znacznie zdrowsze są soki przygotowane w wyciskarce. Zobaczmy dlaczego to oni mają rację.

Czym różni się wyciskarka od sokowirówki?

Oba te urządzenia służą do tego samego: przygotowania soku. Jednak różnią się między sobą i to znacznie. Wyglądają zupełnie inaczej, mają różne ceny. Różnią się także zasadą działania. Wyciskarki są znacznie droższe od sokowirówek, w większości kuchni na wyposażaniu znajdziemy więc sokowirówkę. Jednak wyciskarki są bardziej wydajne, a to oznacza, że ich żywotność jest znacznie dłuższa.

Poznajcie kilka zalet obu tych sprzętów, dzięki temu łatwiej podejmiecie decyzję, który warto kupić.

1.Sok przygotowany w wyciskarce ma więcej wartości odżywczych. W soku z sokowirówki jest znacznie mniej witamin, do ich utraty dochodzi już w trakcie jego przygotowania. Przede wszystkim traci on znaczne ilości witaminy C, ale także A, E i K.

2.Sok z sokowirówki szybko traci świeżość. Sok te nie nadaje się do dłuższego przechowywania nawet w lodówce, powinniśmy go wypić od razu po przygotowaniu. Sok z wyciskarki możemy przechować w lodówce przez 48 godzin i nadal po upływie tego czasu będzie równie smaczny.

3.Sok przygotowany w wyciskarce jest jednolity, wygląda bardzo zachęcająco. Mniej apetycznie z reguły wygląda sok z sokowirówki. Ten z sokowirówki najczęściej rozwarstwia się. Z tego powodu ma też bardziej wodnisty smak.

4.Wyciskarka pracuje znacznie ciszej. Sokowirówka pracuje znacznie szybciej, jest więc urządzeniem o wiele głośniejszym od wyciskarki. Jeśli zechcemy w niej przygotować domownikom świeży sok na śniadanie, zrobimy im wczesną pobudkę.

5.Sokowirówki nie wykorzystamy do przygotowania soku ze wszystkich surowców. Nie da się w niej otrzymać soku z warzyw liściastych, ziół czy trawy pszenicznej lub jęczmiennej. Wyciskarka miażdży składniki na sok, bez problemów poradzi sobie także z wyciśnięciem soku z tych składników. 6.Wyciskarka jest bardziej wydajna niż sokowirówka. Z tej samej ilości składników otrzymamy 35-50 procent więcej soku.

Zobacz również