Technika wyciskania na zimno
Wyciskanie idealnej części soku na zimno wymaga odrobiny techniki. Tak jak nauka przyrządzania idealnego espresso - jest to trochę krzywej uczenia się.
Jedną z największych trudności w nauce prasowania na zimno jest próba dociskania pewnych składników i doprowadzenie do tego, że prasa przelewa się, a uziemione produkty trafiają na ladę. Może to być niezwykle frustrujące dla początkujących użytkowników prasy zimnej.
Tutaj starałem się stworzyć kompletny przewodnik, aby za każdym razem uzyskać idealną prasę i nigdy nie skończyć z przepełnianiem się prasy.
Unikanie przepełnienia
Przepełnienie prasy - lub jak my to nazywamy w branży, "utrata prasy" - jest prawie zawsze spowodowane próbą tłoczenia pełnej części miękkich, mięsistych owoców. Projektując recepturę - chcesz mieć na uwadze, że będziesz nakładać na mieszankę tysiące funtów siły.
Jeśli mieszanka nie utworzy włóknistego ciasta, które można wycisnąć, to zamiast pozwolić na wyciśnięcie soku, zostanie wyciskana i wyrzucana z prasy. Jeśli coś jest na tyle miękkie, że może się rozgnieść w twojej dłoni, prawdopodobnie nie będzie dobrze wyciskać.
Idealna mieszanka zawiera kilka miękkich, częściowo włóknistych elementów. Pomyśl o zielonym przepisie - jabłka, zieleń liściowa, imbir, odrobina cytrusów. Ta receptura za każdym razem będzie idealnie dopasowana, bez obaw.
Na piżmowym końcu spektrum znalazłby się przepis na 100% cytrusów, ananasów i jagód. Przepis ten będzie za każdym razem bez przerwy przelewał się z worka z prasą. Lepiej, aby składniki zawarte w tym przepisie stanowiły niewielką część innego przepisu lub były przetwarzane w małych partiach.
W przypadku niektórych składników typu "mushy" - należy ograniczyć ich ilość w przepisie. Poniżej znajduje się lista owoców, na które należy zwrócić szczególną uwagę:
Zasada kciuka
Nazywam to zasadą "mięsistej trzeciej": nigdy nie napełniaj prasy więcej niż 1/3 owoców mięsistych. Jeśli owoc piżmowy jest częścią przepisu, upewnij się, że nie stanowi on więcej niż 1/3 przepisu. Jeśli zastosujesz się do tej zasady, generalnie będzie dobrze.
W przypadku przedmiotów znajdujących się w strefie bezpieczeństwa, prasę można napełnić do 2/3 lub 3/4 bez przepełnienia - w zależności od tego, jak włóknista jest receptura.
Z czasem poczujesz to i nie będziesz musiał się nad tym zbytnio zastanawiać. Projektując recepturę od razu będziesz wiedział, intuicyjnie, czy coś zadziała, czy nie.
Zobacz również
-
14 września 2020
To cudowne lekarstwo na raka składa się z prostej...
14 września 2020Jak mycie rąk może bezpośrednio wpłynąć na...
14 września 2020Dieta bezglutenowa w formie cateringu dietetycznego
14 września 2020Co to jest Body Mass Index (BMI)?
Popularne
Najważniejsze czynniki wpływające na wybór wyciskarki
4 kwietnia 2016-
6kwi
-
8kwi
-
11kwi
-
13kwi
Kategorie
Wybór wyciskarki
Zdrowe wyciskane soki
Przepisy i porady
Przed zakupem