Technika wyciskania na zimno

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Wyciskanie idealnej części soku na zimno wymaga odrobiny techniki. Tak jak nauka przyrządzania idealnego espresso - jest to trochę krzywej uczenia się.

Jedną z największych trudności w nauce prasowania na zimno jest próba dociskania pewnych składników i doprowadzenie do tego, że prasa przelewa się, a uziemione produkty trafiają na ladę. Może to być niezwykle frustrujące dla początkujących użytkowników prasy zimnej.

Tutaj starałem się stworzyć kompletny przewodnik, aby za każdym razem uzyskać idealną prasę i nigdy nie skończyć z przepełnianiem się prasy.

Unikanie przepełnienia

Przepełnienie prasy - lub jak my to nazywamy w branży, "utrata prasy" - jest prawie zawsze spowodowane próbą tłoczenia pełnej części miękkich, mięsistych owoców. Projektując recepturę - chcesz mieć na uwadze, że będziesz nakładać na mieszankę tysiące funtów siły.

Jeśli mieszanka nie utworzy włóknistego ciasta, które można wycisnąć, to zamiast pozwolić na wyciśnięcie soku, zostanie wyciskana i wyrzucana z prasy. Jeśli coś jest na tyle miękkie, że może się rozgnieść w twojej dłoni, prawdopodobnie nie będzie dobrze wyciskać.

Idealna mieszanka zawiera kilka miękkich, częściowo włóknistych elementów. Pomyśl o zielonym przepisie - jabłka, zieleń liściowa, imbir, odrobina cytrusów. Ta receptura za każdym razem będzie idealnie dopasowana, bez obaw.

Na piżmowym końcu spektrum znalazłby się przepis na 100% cytrusów, ananasów i jagód. Przepis ten będzie za każdym razem bez przerwy przelewał się z worka z prasą. Lepiej, aby składniki zawarte w tym przepisie stanowiły niewielką część innego przepisu lub były przetwarzane w małych partiach.

W przypadku niektórych składników typu "mushy" - należy ograniczyć ich ilość w przepisie. Poniżej znajduje się lista owoców, na które należy zwrócić szczególną uwagę:

Zasada kciuka

Nazywam to zasadą "mięsistej trzeciej": nigdy nie napełniaj prasy więcej niż 1/3 owoców mięsistych. Jeśli owoc piżmowy jest częścią przepisu, upewnij się, że nie stanowi on więcej niż 1/3 przepisu. Jeśli zastosujesz się do tej zasady, generalnie będzie dobrze.

W przypadku przedmiotów znajdujących się w strefie bezpieczeństwa, prasę można napełnić do 2/3 lub 3/4 bez przepełnienia - w zależności od tego, jak włóknista jest receptura.

Z czasem poczujesz to i nie będziesz musiał się nad tym zbytnio zastanawiać. Projektując recepturę od razu będziesz wiedział, intuicyjnie, czy coś zadziała, czy nie.

Zobacz również