Sok chroniący przed anemią i leczący ją

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Sok, który skutecznie zapobiega niedokrwistości można przygotować z surowego buraka i odrobiny drożdży piwnych. Napój ten świetnie sprawdza się również wówczas, gdy anemia jest już rozpoznana. Co ciekawe, obecnie jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych okazuje się być właśnie niedobór żelaza.

Anemia, czyli co?

Anemia to przypadłość, która może dopaść każdego. Kiedy zbyt niskie stężenie hemoglobiny i czerwonych krwinek utrzymuje się dłużej, sytuacja staje się groźna dla zdrowia. Dlatego tak się dzieje? Komórki otrzymują wówczas mniej tlenu, co z kolei generuje szereg problemów zdrowotnych. Do typowych objawów anemii zalicza się:

  • osłabienie;
  • zmęczenie;
  • trudności ze snem;
  • trudności z koncentracją uwagi;
  • bladość skóry;
  • podatność na infekcje.

Aby potwierdzić diagnozę, należy przeprowadzić badanie krwi. Określa się w nim poziom zarówno hemoglobiny, jak i czerwonych krwinek.

Rozwojowi anemii można zapobiec. Wystarczy dziennie dostarczyć organizmowi około dwa miligramy żelaza. To bowiem właśnie żelazo odpowiada za produkcję czerwonych krwinek. Można także leczyć anemię. W obu przypadkach sprawdza się zdrowa dieta. Duże ilości żelaza znajdują się w:-czerwonym mięsie;-rybach;-drobiu;-szpinaku;-kaszy gryczanej;-warzywach strączkowych;-suszonych śliwkach.Rozsądnym krokiem jest również zmniejszenie ilości wypijanej w ciągu dnia kawy oraz herbaty. Napoje te zawierają bowiem taniny. Są to związku, które ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

Sok z buraków lekarstwem na niedokrwistość

Buraki to doskonałe źródło żelaza. Zawierają również potas, magnez, fosfor, miedź, wapń, a także rubid i cez. Te ostatnie składniki mineralne są dość rzadko spotykane w artykułach żywnościowych. Dostarczają także witamin z grupy B, witaminy C, A, kwasu foliowego, bioflawonoidów, a także karotenu. Są niskokaloryczne, dostarczają też błonnika pokarmowego. Nie tylko chronią przed rozwojem anemii, ale również skutecznie leczą, jeśli już się pojawiła. Zawarte są w nich przeciwutleniacze, które sprawiają, że przyswajanie tlenu przez komórki jest aż czterokrotnie większe. Prowadzone badania pozwoliły stwierdzić, że to właśnie z buraków nasz organizm najbardziej efektywnie pozyskuje żelazo. Nie bez powodu nazywa się je naturalnym środkiem krwiotwórczym.

Co potrzeba do przygotowania soku na anemię?

Aby przygotować sok, który rozprawi się z anemią, potrzebujemy:-buraka;-łyżkę drożdży piwnych;-marchew;-szklankę wody.Przygotowanie soku rozpoczynamy od pokrojenia warzyw na mniejsze części. Następnie przepuszczamy je przez sokowirówkę. W wodzie rozpuszczamy drożdże. Powstałe w ten sposób dwa płyny łączymy ze sobą aż do momentu, kiedy uzyskamy jednorodną mieszankę. Zaleca się, aby sok z buraka pić zaraz po przygotowaniu. Najlepiej robić to na czczo. Wówczas działa najbardziej efektywnie.

Po co dodatek drożdży?

Drożdże piwne to doskonałe źródło witamin z grupy B. Dostarczają również kwasu foliowego, a także chromu i selenu. W stu gramach zawierają aż osiemnaście miligramów żelaza. Korzystnie wpływają na krążenie, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Zobacz również