Sokowirówka VS Blender
Często pytano mnie: "Czy nie powinienem zmieszać owoców z warzywami, żeby zachować cały błonnik?". To świetne pytanie, na które warto poświęcić trochę czasu.
Po pierwsze, chciałbym zbadać korzyści płynące z mieszania i sokowania:
- Oba są wspaniałym sposobem na uzyskanie większej ilości owoców i warzyw w diecie.
- Zarówno napoje mieszane jak i soki są łatwiejsze do przyswojenia niż pożywienie stałe, ponieważ zostały upłynnione.
- Oba są zdrowym sposobem na rozpoczęcie każdego dnia!
Blender
Zalety
- W zależności od tego, jaką sokowirówkę masz, może być szybciej zrobić smoothie.
- Banany i awokado można umieścić w mikserze, natomiast awokado szczególnie nie może być soczkiem.
- Ponieważ miąższ jest nadal w koktajlu, może odpędzać głód dłużej niż puszka z sokiem.
- Większość ludzi ma już blender, więc koszty jego uruchomienia są minimalne.
Wady
- Wiele warzyw o twardych/korzennych korzeniach (buraki, marchew, itp.) jest trudnych do wymieszania i lepiej smakuje po ugotowaniu.
- Ze względu na zawartość błonnika w koktajlu, wartość odżywcza nie jest tak wysoka jak szklanka soku.
Sokowirówka
Zalety
- Sok ma wyższą wartość odżywczą w przeliczeniu na uncję. Byłoby bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe, aby zjeść funt marchwi, buraków i innych zielonych warzyw liściastych w ciągu jednego dnia.
- Nawet jeśli twój układ trawienny pracuje słabo, możesz przyswoić prawie 100 procent składników odżywczych zawartych w soku. Podczas gdy trawienie błonnika trwa często kilka godzin, sok jest szybko wchłaniany do organizmu, nie obciążając w żaden sposób układu pokarmowego.
- Blender w zasadzie sieka i masuje owoce i warzywa. Sokowirówka rozbija komórki rośliny, uwalniając witaminy, minerały i życiodajny sok. Sok zachowuje część rozpuszczalnego błonnika, a wyrzucony błonnik ma dużo mniejszą wartość odżywczą w porównaniu z tym, co znajduje się w szklance.
Wady
- Zazwyczaj wymaga to więcej czasu na sprzątanie.
- Jest to droższe niż mieszanie, ponieważ wymaga więcej świeżych produktów.
- Przez lata skupiałam się głównie na sokowirówce, ale nadal używam Vitamixu co tydzień, aby mieszać owocowe koktajle lub robić posty arbuzowe, gdy arbuz jest w porze roku. Zarówno sok, jak i mieszanie mają wiele zalet zdrowotnych, a obie te metody mogą być wykorzystane do osiągnięcia wyższego poziomu zdrowia.
Sokowirówka, dla mnie, wygrywa nad blenderem i jest moim stałym towarzyszem. Kiedy robię oczyszczenie lub po prostu chcę "zasilić" swoje ciało odżywką, uważam, że wietrzykiem jest przyjmowanie dużych ilości świeżego soku załadowanego warzywami, które rzadko, jeśli w ogóle, faktycznie jem. Napełniam 8 uncji słoików z puszkami świeżym sokiem i noszę je ze sobą w mojej lodówce, co pozwala mi sokować cały dzień, niezależnie od tego, czy jestem w domu, czy nie. Uwielbiam pośpiech energii, jaki przynosi sok, i nie wyobrażam sobie życia bez niego!
Zobacz również
-
23 listopada 2020
Wyciskarki do soków - zalety oraz czym kierować się...
23 listopada 2020Nowoczesne wyciskarki i sokowirówki
23 listopada 2020Wybieramy wyciskarkę do cytrusów
23 listopada 2020Zanim kupisz sokowirówkę.....
Popularne
Najważniejsze czynniki wpływające na wybór wyciskarki
4 kwietnia 2016-
6kwi
-
8kwi
-
11kwi
-
13kwi
Kategorie
Wybór wyciskarki
Zdrowe wyciskane soki
Przepisy i porady
Przed zakupem