Owoce lub soki: Co jest lepsze dla ciebie

Przez długi czas sok owocowy był uważany za zdrowe rozwiązanie. Które śniadanie wydaje się kompletne bez porcji świeżo wyciśniętego soku z owoców cytrusowych?

Jednak ostatnie kilka lat doprowadziło do głośnej debaty na temat tego, czy sok owocowy może zaliczać się do zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców.

Badania konsekwentnie wskazują, że słodkie soki są w zasadzie tylko fruktozą o podobnym działaniu na organizm jak napoje gazowane i bezalkoholowe. Owoce mogą być niskokaloryczne w porównaniu z wieloma innymi produktami, ale mają wysoką zawartość cukru. Szklanka soku, która zazwyczaj zawiera cztery lub pięć kawałków owoców, ma więc zawartość cukru w całym owocu.

Ale czy zbyt duża ilość owoców może prowadzić do przyrostu masy ciała?

Eksperci uważają, że sok owocowy to nie to samo, co nienaruszony owoc i ma tyle samo cukru, co wiele klasycznych napojów cukrowych. Sok jest również bardzo szybko wchłaniany, więc zanim dotrze do żołądka, organizm nie wie, czy jest to napój gazowany, czy sok.

Książka dr Roberty Lustigi "Fat Chance: the Bitter Truth about Sugar" oraz badanie opublikowane w British Medical Journal skojarzyły sok owocowy ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Susan Jebb, badaczka z jednostki badawczej Medical Research Council's Human Nutrition Research na Uniwersytecie Cambridge, powiedziała, że należy zmienić poradę, że szklanka liczy się do zalecanej minimalnej pięciodniowej porcji owoców i warzyw.

Mimo to sok owocowy jest nadal niezwykle popularną opcją w Indiach. Finansowane przez rząd badanie rynku indyjskiego soku owocowego wykazało, że w latach 2004-2009 rynek ten wzrósł z poniżej 1 200 crore R do ponad 3 200 crore Rs. Od tego czasu wzrósł na znacznie wyżej.

Czy należy sięgać po kieliszek OJ czy zdecydować się na cały owoc?

Badania wykazały, że ciało i umysł inaczej rejestrują kalorie, kiedy je pijesz, niż je spożywasz. Szklanka soku owocowego nie wywołuje uczucia pełności, czyli nasycenia, jakie może wywołać owoc - pełen błonnika. W końcu dodajesz sok do normalnego spożycia i zwiększasz ilość kalorii.

Ale dietetycy uważają, że sok może być zdrowy, jeśli jest spożywany w odpowiedniej wielkości porcji. Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne stwierdziło, że 150 ml soku owocowego jest w pełni akceptowane jako jedna z pięciu opcji na dzień.

Więc ograniczyć sok do jednodniowej porcji 100-150 ml. Zerwij z nawykiem posiadania go przez cały dzień. Rozcieńcz go przed podaniem dzieciom i spróbuj połączyć go z posiłkiem, aby nie powodować zbyt szybkiego wzrostu cukru we krwi. Ponownie użyj miąższu owoców, dodając go z powrotem do soku lub do ciasta naleśnikowo-cukierniczego.

Sok owocowy może mieć niezliczone zalety, ale kalorie i zawartość cukru przeważają nad nimi. Mając wybór, wybieraj całe owoce, a nie sok.

Liczba kalorii w sokach:

  • Sok jabłkowy: 100 kalorii
  • Sok jeżynowy: 115 kalorii
  • Sok marchwiowy: 96 kalorii
  • Sok wiśniowy: 108 kalorii
  • Sok żurawinowy: 100 kalorii
  • Sok żurawinowy jabłkowy: 161 kalorii
  • Sok z ogórków: 24 kalorie
  • Sok winogronowy: 144 kalorie
  • Sok grejpfrutowy: 110 kalorii
  • Sok pomarańczowy: 110 kalorii
  • Sok papajski: 139 sok
  • Sok brzoskwiniowy: 130 kalorii
  • Sok ananasowy: 127 kalorii
  • Sok ze śliwek: 170 kalorii
  • Sok z granatów: 158 kalorii
  • Sok pomidorowy: 41 kalorii

Wszystko się liczy dla porcji 240 ml

Zobacz również