Dlaczego sok z kurkumyny jest tak dobry dla ciebie

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Kurkuma jest rośliną pochodzącą z Azji Południowej i zawiera ponad 300 antyoksydantów. Kurkumina jest antyoksydantem występującym w kurkumie i jest najbardziej rozpoznawalną i najczęściej badaną rośliną. Kurkuma przynosi wiele korzyści dla zdrowia i można czerpać z niej korzyści poprzez sok z kurkuminy.

Sok z kurkuminy

Bardzo łatwo można dodać kurkumę do soku lub napoju mieszanego. Chociaż może to być kuszące, aby wyciągnąć curry w proszku i wrzucić go do blendera, przyprawa faktycznie nie zawiera wystarczającej ilości kurkuminy, aby być korzystne dla diety.

Sok z korzeniem kurkumy byłby lepszym rozwiązaniem dla zmaksymalizowania korzyści zdrowotnych przyprawy. Ponieważ korzeń kurkumy ma tendencję do gnicia i szybkiego formowania się, należy go użyć w ciągu kilku dni. Jeśli nie możesz znaleźć świeżego korzenia kurkumy w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością, następnym najlepszym rozwiązaniem jest sproszkowana kurkuma. Czysty proszek z kurkumy zawiera bardzo wysokie stężenie kurkuminy i można go również samemu przyrządzić od momentu zagotowania i zmielenia korzenia, aż stanie się drobnym proszkiem.

Świeży korzeń kurkumy powinien być schłodzony, a proszek przechowywany w hermetycznym pojemniku w ciemnym, chłodnym miejscu. Wiele osób przyjmuje suplementy przeciw kurkumie, ale znacznie lepiej jest spożywać je w stanie świeżym.

Jak smakuje kurkuma?

Kurkuma jest łagodnie pachnąca i ma pieprzowy, gorzki, lekki "gorący" smak. Poza tym, że jest składnikiem, który nadaje żółtej musztardzie jej bogaty odcień, kurkuma jest również używana w wielu daniach indyjskich i azjatyckich, zarówno pod względem smakowym, jak i kolorystycznym. Kurkuma jest nie tylko używana do celów kulinarnych, ale od tysięcy lat jest również stosowana ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Zgaga i ulga w bólu żołądka z kurkumą

Twierdzono, że kurkuma skutecznie łagodzi zgagę i rozstrój żołądka. Według PubMed.gov przeprowadzono randomizowane, podwójnie ślepe badanie na 116 osobach dorosłych, u których wystąpił refluks kwaśny, dyspepsja wzdęcia lub dyspepsja atoniczna. 41 osób umieszczono w grupie placebo, a pozostałe 75 uczestniczyło w grupie kontrolnej. Każda osoba otrzymywała dwie kapsułki placebo lub badane leki, 4 razy dziennie przez tydzień. Następnie każda osoba była oceniana. Około 87% pacjentów otrzymujących kurkumę odpowiedziało na leczenie, co oznacza, że przyprawa była skuteczna w łagodzeniu zgagi i bólu żołądka.

Ochrona przed atakiem serca z kurkumą

Według University of Maryland, wczesne badania sugerują, że kurkuma może pomóc w zapobieganiu miażdżycy. W badaniach nad zwierzętami ekstrakt z kurkumy może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zapobiec gromadzeniu się w tętnicach i naczyniach krwionośnych LDL lub "złego" cholesterolu. Kurkuma zapobiega gromadzeniu się i zbrylaniu płytek krwi oraz może zapobiegać gromadzeniu się zakrzepów krwi wzdłuż ścian tętnic, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca i zawału.

Kurkuma i cukrzyca

Według Diabetes Research and Education Foundation kurkuma może być dość korzystna dla chorych na cukrzycę. Współczesna nauka udowodniła, że kurkuma jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Mimo że nie przeprowadzono długofalowych badań nad cukrzycą i kurkumiką, przyprawa ta redukuje wiele sygnałów zapalnych, o których wiadomo, że są nadaktywne u osób chorych na cukrzycę, a także usprawnia działanie szlaków odpowiedzi insulinowej u chorych na cukrzycę.

Korzyści dla mózgu wynikające z kurkumy

Z danych statystycznych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że 5% mężczyzn i 6% kobiet w wieku powyżej 60 lat cierpi obecnie na chorobę Alzheimera (AD). Na całym świecie przeprowadzono ponad 1000 badań z udziałem ludzi i zwierząt na temat kurkuminy oraz jej wpływu na różne choroby. Stwierdzono, że kurkumina hamuje proces zapalny w mózgach osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Na podstawie różnych wyników badań z udziałem kurkuminy i mózgu, jest nadzieja, że przyprawa doprowadzi do obiecującego leczenia choroby Alzheimera.

Joint Pain Relief with Turmeric

Twierdzono, że kurkumina może łagodzić bolesne zapalenie stawów spowodowane reumatoidalnym zapaleniem stawów i zapaleniem kości i stawów. Powiedziano nawet, że przyprawa może pomóc w leczeniu zapalenia stawów. Kurkumina jest kluczowym elementem kurkumy i od dawna jest używana w chińskiej i indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej, w leczeniu stanów zapalnych i innych dolegliwości. Według kilku ostatnich badań kurkuma i kurkuma posiadają właściwości przeciwzapalne i mogą modyfikować odpowiedź układu odpornościowego.

Fundacja Artretyzm wspiera stosowanie kurkuminy w celu zmniejszenia bólu stawów i obrzęków u osób, które mają aktywne reumatoidalne zapalenie stawów. Fundacja zaleca dawkę jednej kapsułki 400-600 mg przyjmowaną 3 razy na dobę lub 0,5 do 1 g sproszkowanej kurkuminy korzeniowej przyjmowanej do 3 razy na dobę, a w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów osoby mogą przyjmować do 500 mg dwa razy na dobę.

Korzyści płynące z leczenia raka kurkumy

Według American Cancer Society, kilka badań zwierzęcych i laboratoryjnych zidentyfikowało kurkuminę, przeciwutleniacz występujący w kurkumie, jako wykazujący pewne właściwości antynowotworowe. Jednak badania na ludziach są potrzebne, aby odkryć rolę kurkuminy w leczeniu i zapobieganiu rakowi. Istnieje kilka rodzajów komórek nowotworowych, które zostały zahamowane w badaniach laboratoryjnych z użyciem kurkuminy, a także spowolniły wzrost i rozprzestrzenianie się niektórych nowotworów podczas badań na zwierzętach.

Cystic Fibrosis

Mukowiscydoza (CF) jest chorobą dziedziczną, która atakuje płuca i przewód pokarmowy człowieka. Podstawowym problemem związanym z mukowiscydozą jest to, że w organizmie człowieka występuje błąd pomiędzy równowagą wymiany soli i wody w komórkach. Brak równowagi powoduje, że organizm wytwarza grube, lepkie korki śluzu, które zatykają płuca i trzustkę.

W badaniach wykazano, że kurkumina ma właściwości antyoksydacyjne, antyrakowe i antybakteryjne. Ponadto, przeprowadzono kilka badań na zwierzętach i ludziach, które potwierdzają, że stosowanie kurkuminy w wysokich dawkach jest niezwykle bezpieczne. Dla osób z CF kurkumina ma zdolność do przynajmniej częściowego skorygowania części objawów CF i wywołuje korzystną reakcję.

Po zapoznaniu się ze wszystkimi informacjami na temat korzyści zdrowotnych kurkuminy, nic dziwnego, że jest ona popularnym wyborem przyprawy do sokowania. Przed dodaniem kurkumy do codziennej diety, bardzo ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem, aby upewnić się, że jest to bezpieczne.

 

Zobacz również