Sok z kapusty - eliksir odporności i płodności
Od wieków stosuje się kapustę jako element gwarantujący wytrzymałość, energię oraz płodność. Przygotowywany z kapusty sok będzie miał wiele witaminy C a także cenny błonnik.
Warto przygotowywać sobie sok z kapusty czerwonej, która będzie gwarantować nam pełną skarbnicę witaminy K oraz C, do tego również mamy tam kwas foliowy, potas, żelazo, błonnik. Mamy również liczne bakterie, które pozytywnie będą wpływać na układ trawienny. Minusem jest jedynie duża ilość sodu.
Jak działa sok z kapusty?
Sok z kapusty będzie w stanie chronić nas przed rakiem żołądka, odbytu czy piersi. Tak jak inne warzywa krzyżowe również w kapuście znajdują się glukozylonaty, które mają działanie antyraowe. Także kiszona kapusta gwarantuje wiele składników odżywczych między innymi indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę i sulforafan. To składniki, które działają przeciwutleniająco i będą chronić przed rakiem okrężnicy, płuc, piersi czy szyjki macicy.
Badanie jakie udało się przeprowadzić w Stanach Zjednoczonych wykazało, że kobieta spożywająca 3 razy w tygodniu sok z kapusty jest o 27% mniej narażona na raka piersi. Dodatkowo udało się udowodnić, że kapusta ma działanie antybakteryjne, przeciwutleniające a także oczyszczające oraz przeciwwirusowe. Ciekawe badanie zostało przeprowadzone w Korei, gdzie udowodniono, że kapusta kiszona była takim elementem, który umożliwił leczenie ptaków z ptasie grypy.
Kapusta pomaga również usuwać z organizmu substancje chemiczne, które zostają po antybiotykach. To również taki element, który działa moczopędnie, przeciwzapalnie, łagodzi infekcje układu pokarmowego, zwalczać będzie wrzody, wystarczy również litr soku z kapusty dziennie przez kolejnych 10 dni, by pokonać problem z wrzodami.
To również taki składnik, który da nam okazję pokonać zaćmę, odporność poprawi czy poprawi regenerację pokarmu, wzmocni kości a także wpłynie na oczyszczenie krwi.
Wartość odżywcza:
Witaminy: A (98.0IU, 2% dziennej dawki), C (36.6mg, 61% dziennej dawki), E (0.2mg), K (76.0mcg, 95% dziennej dawki), B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki), B2 (2% dziennej dawki), B3 (0.2mg), B6 (0.1mg, 6% dziennej dawki), kwas foliowy (43.0mcg, 11% dziennej dawki), B 5 (0.2mg, 2% dziennej dawki), cholina (10.7mg0)
Minerały: wapń (40.0mg, 4% dziennej dawki), żelazo (0.5mg, 3% dziennej dawki), magnez (12.0mg, 3% dziennej dawki), fosfor (26.0mg, 3% dziennej dawki), potas (170mg, 5% dziennej dawki), sód (18.0mg), cynk (0.2mg), miedź (0.0mg), mangan (0.2mg, 8% dziennej dawki), selen (0.3mcg), fluor (1.0mcg)
Pozostałe: rutyna, indole
Zobacz również
-
3 lutego 2017
To cudowne lekarstwo na raka składa się z prostej...
3 lutego 2017Jak mycie rąk może bezpośrednio wpłynąć na...
3 lutego 2017Dieta bezglutenowa w formie cateringu dietetycznego
3 lutego 2017Co to jest Body Mass Index (BMI)?
Popularne
Najważniejsze czynniki wpływające na wybór wyciskarki
4 kwietnia 2016-
6kwi
-
8kwi
-
11kwi
-
13kwi
Kategorie
Wybór wyciskarki
Zdrowe wyciskane soki
Przepisy i porady
Przed zakupem