Potężny arbuz na ratunek

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Jako rodzic mogę powiedzieć, że stoję przed kilkoma wyzwaniami, jeśli chodzi o wybrednych zjadaczy w moim domu. Dlatego podczas kwarantanny eksperymentowaliśmy z kilkoma przepisami, aby moje dzieci zaczęły próbować jedzenia poza swoją strefą komfortu. Nie mogę uwierzyć, że to mówię, ale to działa!

Kluczem jest włączenie kilku składników, które już uwielbiają, do dania, którego nigdy nie próbowali, jak kurczak marynowany i nasycony Potężnym Arbuzem. Moje dzieci uwielbiają naturalną słodycz i smak arbuza w soku, więc dodanie go do mieszanki było doskonałym sposobem, aby skłonić je do spróbowania czegoś nowego. Dodałam nawet trochę soku do bocznego sosu do sałatek. Teraz nie tylko jedzą swoją zieleninę, ale też się nią delektują!

Wreszcie, i co najważniejsze, zrobiliśmy te dania razem jako rodzina. Wprowadzanie moich dzieci do kuchni i część procesu gotowania pomogło otworzyć im oczy poza światem żywności, który już znają.

Składniki:

  • 1 butelka soku z potężnego arbuza (15,2 uncji)
  • 1 funt kurczaka - 4 pałeczki podudzia, 2 uda bez kości
  • Sól cebulowa
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej wysokotemperaturowy (najlepiej olej awokado)
  • Ocet balsamiczny
  • 2 ogórki perskie
  • 1 filiżanka pokrojonego w kostkę arbuza
  • 2-3 łyżki stołowe feta pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

  1. Aby zamarynować kurczaka, weź 4 pałeczki perkusyjne i 2 uda bez kości i włóż je do torby na zamek błyskawiczny.
  2. Weź około 1/3 do 1/2 soku arbuzowego, dodaj do torebki i uzupełnij marynatę odrobiny soli cebulowej, soli i pieprzu.
  3. Potem niech twoja mieszanka zamarynuje się w lodówce na kilka godzin.
  4. Aby zrobić glazurę, podczas gdy kurczak się marynuje, weź pozostały sok arbuzowy Mighty i 2 łyżki octu balsamicznego i dodaj do rondla na bardzo małym ogniu.
  5. Zmniejszyć, aż mieszanka zgęstnieje.
  6. Zachowaj połowę glazury na kurczaka, a drugą połowę na sałatkę arbuzową. *zaznaczenie: nie wyrzucaj marynaty, kiedy wyciągasz kurczaka do gotowania.
  7. Aby ugotować kurczaka, dodaj odrobinę oleju wysokotemperaturowego jak olej z awokado i umieść kurczaka na patelni na średnim ogniu.
  8. Następnie łyżkę na kilka łyżek marynaty, przykryj i pozwól ugotować.
  9. Po zredukowaniu marynaty i zrumienieniu dna kurczaka, przerzuć je na wierzch i połóż szkliwem balsamicznym z arbuza.
  10. Gotować aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 165.
  11. Na sałatkę boczną, pokroić w kostkę 2 ogórki perskie do miski
  12. Do miski dodano filiżankę pokrojonego w kostkę arbuza
  13. Następnie dodać kilka łyżek stołowych (2-3) pokruszonego fety i uzupełnić pozostałą glazurę.

Zobacz również